Söndag

I morgon går vi in i påskveckan. Precis som våra övriga traditioner (förutom midsommar) så delas påskfirandet tillsammans med den hedniska och kristna tron. För de flesta är påsken påskris, påskägg och påskkärringar. Men varför firar vi egentligen påsk? I min generation och några yngre vet vi att traditionen kopplas till i åminnelse av Jesu död och uppståndelse.
Men vad hände egentligen på skärtorsdagen mer än att nutidens unga och barn tror att påskkärringar far till Blåkulla? Det sägs att i Finland klär barn ut sig på palmsöndagen. Ordet skär betyder ren. På skärtorsdagen tvättades lärjungarnas fötter. Av vem? Jo, av deras mästare. De åt även den sista måltiden tillsammans innan Jesus förråddes. Senare på kvällen greps han av romerska soldater.
Det sägs att påskkärringarna har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet då man ansåg att djävulen själv bjöd in häxorna till fest på skärtorsdagen. Det var en fasanfull tid för en del kvinnor som levde i skräck att bli utpekad som häxa och bränd på bål. Det räckte med att hon bodde ensam i skogen. Botade folk med sina huskurer eller att någon på natten drömt om henne där hon gjort någon ond handling. Även barn kunde fara illa. Häxförföljelser inträffade i Sverige 1668-1676.
Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i den stund då Frälsaren förrådes. I Sverige började man under 1800-talet att klä ut sig till påskkärringar. Ursprungligen var det tonåringar som klädde ut sig till påskkäringar, men idag är det som bekant främst barn som klär ut sig. (Hämtat ur Arkitektkopia).
Visste ni att påskafton är en "tom dag" enligt den kristna traditionen? Det var då Jesus låg i sin grav. Lärjungarna hade låst in sig av rädsla för dem som låg bakom avrättningen. Svenska kyrkan håller inga gudstjänster förrän tidigast sen kväll/påsknatten för att fira Jesus uppståndelse på påskdagen.
Idag firas påskafton med gemenskap och glädje där vi äter god mat och målar ägg. Man kan se det nya tar vid och livets triumf över döden. Påskdagen förknippas med Jesu uppståndelse. Nej, gult är inte fult. Under påsken dekorerar och pyntas det med gula färger. Det förknippas med ljuset, solen, söta Gullefjun, ägg och påskliljor.
Vi blir helt enkelt glada av färgen. Kanske därför som man säger GLAD PÅSK trots att påsken för många förknippas med Jesu lidande. Och vad har påskharen för betydelse då? Enligt tysk folktro förknippas den med fertilitet och symbol för överflöd och fruktsamhet Man firar livets återkomst efter vintern..
Hur som helst firar vi in våren också att ljuset är tillbaka. Med det sagt önskar jag er ett fint firande. Ps. Tänk på att bloggen är mina egna tolkningar. Är ni mer intresserad av folktro och traditioner finns det mycket att läsa på nätet. Jag rekommenderar tidningen Populärhistoria som jag prenumererar på. Där kan man hitta intressant information om all historia.