Fredag

Hej där!
En gång i tiden jobbade jag som tågvärdinna på TR (Trafikrestauranger) och "Basen" höll till i SJ huset. Det var en rolig tid. Vi var ett glatt gäng som servade resenärer och försåg dem med mat och dryck. Jag for från söder till norr. ibland var det högt tryck i restaurangvagnen. Speciellt när nypåstigna kom ombord i Alvesta. Då hade folk väntat på frukost eller mat eftersom de hade åkt hela natten från Europa. Alvesta var en järnvägsknut i Sverige.
Innan avgång från Stockholms Central kom furnerarna åkandes på truckar för att vi skulle få provianten ombord. Det var viktigt att vi var snabbtänkta och räknade varenda bleck som fylldes på. Allt skulle dokumenteras. Det var olika smörgåsar, bland annat trekanter, pastrami på polarbröd. Skinka och ostfralla. Tre olika varmrätter samt kyckling- och räksallad. Öl, vin, olika läskedrycker och kaffe. Bullar och andra bakverk. Mjölk, grädde och socker, servetter mm.
Dessa serverades tillsammans med plasttallrikar, plastbestick, plastskedar och plastmuggar. Från 1900-talets början fram till 1968 hade det varit bordsservering i gemytliga restaurangvagnar. Där uppdukning var på linnedukar med silverbestick och porslinstallrikar. Det fanns alltid en hovmästaransvarig. Fortfarande på min tid serverade man vinet vid borden.
Jag minns dock inte om alkohol fick serveras redan till frukost eller om trafiktillståndet gick under en annan lagstiftning? Det var ganska marigt att korka upp en flaska vin och sedan servera i glas när vagnen krängde. Man lärde sig att stå bredbent och parera gungningarna. Ibland hade jag högklackat vilket jag än idag inte kan förstå.
I själva köksdelen fanns kylar där blecken med alla varmrätter och kallskuret förvarades. Vi värmde maten i mikrovågsugnen. Kaffebryggaren var ständigt på. Det skulle alltid finnas kaffe som var klart.
Ofta klev vi på samtidigt som de övriga resande. Undan skulle det gå. Innan man startade upp var det kassaavläsning. Kontrolkvitton med vanliga kvitton skulle rullas på.
När skiftet var slut skulle allt räknas av och fyllas i redovisningsblock, samt räkna pengar. Ibland var det utländska valörer som skulle omvandlas. Det gällde även att städa av i vagnen. Tömma askkoppar och papperskorgar, ta hand om disken, torka bord och ställa stolar på plats.
Trots att det kunde vara stressigt var det en rolig tid. Det var underbara människor som jobbade. Man blev tjenis med alla. Ofta när vi hade slutat så möttes vi upp på krogen. Det funkade ju bra om man inte hade någon tid att passa. Det var alltid skönt att få prata av sig om man hade haft ett tungt pass. Ibland gick kassaapparaten sönder och då fick man skriva kvittona för hand. Det kunde bli kö och då måste man ha nerver av stål.
Den roligaste resan var när jag träffa Lena. Vi möttes upp i Karlstad en midsommarafton. Åkte i en vagn som kallades för Texasvagnen. Det var en del med självservering, sedan ett kök i mitten med en liten matsal där det var bordsservering. I den här vagnen hade man behövt vara tre. En kock som ansvarande för maten. Men inte den här gången. Trots att vi slet så skrattade vi och hade roligt. Sprang som skållade troll.
Vi var en här och en där. Korkade upp vin. In i köket och vände på köttet under tiden som den andra stämplade in mat och dryck i kassan. Efter dessa timmar till Stockholm tog vi igen oss på restaurangen på Stockholms central och skrattade åt alla fadäser som inträffat medan resten av Sverige dansade runt midsommarstången. Bilden på mig är tagen på Söderhamns station när jag var på väg mot Sundsvall.
Ha en fin helg.